A- A+

1. TOHUMLA ÇOĞALTMA

II. ASMA FİDANI ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ

                     Asmalarda çoğaltma tohum veya çelikle yapılır. Pratikte ise çelik tercih edilir. Çelikle çoğaltma daha kısa sürede gerçekleşmekte ve alındığı asmanın tüm özellikleri elde edilecek fidana aktarılmaktadır. Asmalarda diğer çoğaltma şekilleri ise aşı, daldırma ve doku kültürü ile çoğaltmadır. Daldırma ile yapılan üretim, fidan üretimi amacını taşımaz. Eski bağ tesislerinde boşlukları tamamlamak amacıyla yararlanılır.

1. TOHUMLA ÇOĞALTMA

                     Tohum, döllenme sonucunda meydana gelir. Asmalarda yabancı tozlanma ve döllenme esastır. Bu yüzden tohumdan elde edilecek çöğürler melezdir. Bu melezler ana ve babanın karakterlerini taşımayabilirler.

                     Ayrıca tohumla çoğaltma, bitkiye dönüşüm için uzun bir süreyi kapsadığından asmanın çoğaltılmasında kullanılmaz. Bununla birlikte melezleme islahı çalışmalarında tohumla çoğaltma önem kazanmaktadır.

                     Asma çekirdekleri sonbaharda üzüm tanelerinden veya cibreden alınır. Çeşitli katlama ortamlarında çimlendirilir. Mart ve Nisan aylarında don tehlikesi ortadan kalkınca dikim yapılır. Ekim tohum yastıklarında 30-40 cm sıra arası ve 5-6 cm sıra üzeri mesafeyle yapılır. Çimlenme ve sürme gerçekleştikten sonra şaşırtma işlemi yapılır. İlk yıl içerisinde tohum yastıklarında toprak işleme, sulama, ot alma ve gübreleme işlemleri yapılır. Sonbaharda ise dondan korumak için çöğürlerin üzeri ince bir toprak tabakasıyla örtülür. İkinci yılın ilkbaharında ise çöğürler yastıklarda muhafaza edilir. Sürgünler içersinden kuvvetli olanı bir gözden budanır, zayıfları ise dipten kesilir. Yıl içerisinde toprak işleme, ot alma, gübreleme, sulama işlemlerine devam edilir. 1. ve 2. yılda Mildiyö ve Küllemeye hassas çeşitlerde bakırlı ve kükürtlü ilaçlarla mücadele yapılır. 3. yılda yastıklardan alınan materyal 5-10 cm sıra üzeri ve 90-100 cm sıra arası mesafelerde üretim parselinde açılan çizilere dikilir. 1. ve 2. yılda uygulanan kültürel işlemlere devam edilir.