A- A+

DÜRMECE (BAĞ PİRALİ)

DÜRMECE (BAĞ PİRALİ)

 

(Sparganothis pilleriana)

Tanımı ve Yaşayışı:

• Kelebeklerin kanatları dinlenme halinde iken, bir çatı gibi vücudu örtmektedir. Erkeklerin hepsinde, dişilerin bazılarında ön kanatların fon rengi sarı bejdir. Üzerleri yaldızlı, esmer kırmızımsı veya tunç renkli üç şeritle süslenmiştir. Larvaların rengi alınan besine göre kirli griden yeşile kadar değişir. İlkbaharda gözlerin patlamasıyla birlikte uyanan gözlerde beslenirler. Yaprakları dürerek, birkaçını veya çiçek salkımlarını bir araya getirerek zarar verirler. Yılda 1 döl verir.

Zarar Şekli:

•Açılan gözlere gelen larvalar, gözleri kemirerek ve delerek gelişmelerini engeller. Yaprak ve sürgünlerin oluşmasıyla, onları kıvırarak, salgıladıkları iplikçiklerle birbirlerine yapıştırır, yaprakları zarf şeklinde dürerek içinde beslenirler. Bu nedenle bu zararlıya "Dürmece" adı verilmektedir. Çiçek salkımlarındaki zararları dolayısıyla seyrek meyveli salkımların oluşmasına neden olurlar. Çok bulaşık asmalarda korukları delerek, galeri açarak zarar verirler.

Zararlı Olduğu Bitkiler:

•Başlıca konukçusu asmadır. Bundan başka tarla sarmaşığı, bakla, gül, kiraz ve erik diğer konukçularıdır.

Mücadele Yöntemleri: Kültürel Önlemler:

• Zararı saptanan bağlarda kış sonu temizliği, larvaların kışladığı kurumuş yaprakları yok etmek zorunludur. Ayrıca konukçusu olan diğer bitkiler de de ve kenarında bulundurulmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:

•İlaçlamalar ilkbaharda larvaların kışlaktan çıkıp uyanan gözlere geldiği tarih esas alınarak yapılmalıdır. İlaçlamalar, ilkbaharda larvaların kışlaktan çıkıp uyanan asma gözlerine ilk geldiği tarihten itibaren 10 ve 30 gün yapılmalıdır.