A- A+

BAĞDA İKİNOKTALI KIRMIZI ÖRÜMCEK

BAĞDA İKİNOKTALI KIRMIZI ÖRÜMCEK

(Tetranychus urticae)

Tanımı ve Yaşayışı:

• Erginin esas rengi yeşil tonlarındadır. Vücudun ortasına yakın mesafede iki tarafta birer adet siyah leke bulunur. Vücut kılları oldukça belirgindir Genellikle nisanda havaların ısınmasıyla birlikte kışlak yerlerinden çıkarak yaprakların alt yüzüne yerleşir ve ora. da beslenerek üremeye başlar.

Zarar Şekli:

• Asma yapraklarında bitkinin özsuyunu emerek zararlı olur. İlk beslenme ile beraber yapraklarda emgi lekecikleri görülmeye başlar. Bu lekeler başlangıçta açık sarımsı ve küçük odacıklar halindedir. Sayıca artmasına paralel olarak yapraklar önceleri sararır, daha sonra kurur ve dökülür. Genellikle yaprağın alt yüzünde beslenirler ve beslendikleri yerde ağ meydana getirirler. Yaprağın üst yüzünde beslenmeleri daha az olur. Sayıları fazla ise yaprakların vaktinden önce sararıp kurumalarına sonuçta da erken yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle salkımlar açıkta kalır ve güneşten olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca asma yıldan yıla zayıflar, ürün kalite ve miktar yönünden etkilenir.

 

Zararlı olduğu bitkiler:

• Asmadan başka pek çok kültür bitkisinde ve yabancı otlarda bulunur.

Mücadele Yöntemleri: Kültürel Önlemler:

• Bağ içinde ve kenarında bulunan yabancı otlar ile gerekli şekilde mücadele yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:

•Bir yaprakta 5-8 adet zararlı bulunduğunda kimyasal mücadele önerilir. Bir ilaçlamada kullanılan ilacın etki süresi bitiminden itibaren yapılan sayımlarda zararlı yoğunluğu eşiğin üzerine çıkarsa, ikinci ilaçlama yapılır. Hasattan önce yapılan ilaçlamalarda, kullanılan akarisitin bekleme süresi dikkate alınarak ilaçlamaya son verilir. Zarar devam ediyorsa hasattan sonra da ilaçlama yapılabilir.